Pietje Precies

Hoe groot of klein een project ook is, wij leveren altijd kwaliteit op. Ook de 46 kersverse woningen voor Accolade in Joure zijn tot in alle hoeken geïnspecteerd en naar volle tevredenheid in gebruik genomen. Piet Snaak, uitvoerder Oplevering en Kwaliteit, maakt ons deelgenoot van de zorgvuldige stappen die vooraf gaan aan een vlekkeloze en feestelijke oplevering.

Onderweg naar kwaliteit

Tussen het slaan van de eerste paal en de finale oplevering komt Piet een keer of acht langs op de bouw. Hij inspecteert het werk en maakt een tussentijdse kwaliteitsrapportage. Daarnaast onderzoekt hij samen met de uitvoerder en de vakmannen welke aanpassingen nodig zijn om straks keurige woningen af te leveren. “Als de jongens vanaf de blubber in een woning stappen, dan zorgen we voor opstapjes, alleen al vanuit veiligheidsoogpunt. Ik kijk ook naar de planning in relatie tot kwaliteit. Een strakke planning is prettig, maar soms is een beetje speling nodig om het werk goed en zorgvuldig uit te voeren.”

Kom maar kijken

Zodra één of twee woningblokken staan, nodigt het projectteam bewoners en omwonenden uit om een kijkje te nemen. Tijdens dit kijk- en meetmoment gaat Piet graag met de bewoners in gesprek. “Als mensen zelf zien hoe mooi de woningen worden, vallen eventuele laatste bezwaren vaak weg. Het is ook een mooie manier om persoonlijk te horen van de bewoners hoe zij het proces ervaren.”

Vooroplevering

Ruimschoots voor de daadwerkelijke oplevering vindt de vooroplevering plaats. Piet onderzoekt samen met de opdrachtgever de kwaliteit van de woningen. Ze maken foto’s van aandachtspunten en koppelen deze middels een ticket aan de verantwoordelijke ketenpartner. “Samen gaan we kritisch door de woning heen. Is het Accolade-waardig? Is het Jorritsma-waardig? We houden daarbij rekening met het ingekochte kwaliteitsniveau, maar zorgen altijd voor een goed eindproduct.”

Finale oplevering

Op de dag van de oplevering zijn de woningen bouwschoon. Piet en de opdrachtgever doen daarom op slofjes hun ronde door de woning. De laatste opleverpunten worden als het even kan direct verwerkt, door bijvoorbeeld de schilder of schoonmaker. “Als een treintje gaan we achter elkaar aan. Meestal blijft het bij twee of drie punten. De oplevering is vooral een feestje.”

Terugkomdag

Piet heeft zelf een terugkomdag in het leven geroepen, drie maanden na de oplevering. Op deze dag worden eventuele meldingen van de bewoners in één keer verwerkt door Piet en de benodigde onderaannemers. “Deze manier van werken verlaagt de druk op onze service & onderhoudsafdeling. Het is een mooie en efficiënte afsluiting van het bouwproces, met opnieuw persoonlijke aandacht voor de bewoners.”